رئیس بخش : دکتر مژگان رحیمی
مدرک تحصیلی : متخصص بیهوشی
رتبه علمی: استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
پست الکترونیک:dr.mojganrahimii@gmail.com
معاون آموزشی: دستیاری( دکتر منتصری)، کارآموزی و کارورزی( دکتر پرنیان)
معاون پژوهشی: دکتر اسپهبدی
منشی آموزش بخش : نوشین نعنایی شماره تماس مستقیم :۶۱۱۹۲۸۲۸-۰۲۱
شماره تماس داخلی : ۲۸۲۸ شماره فکس:
معرفی بخش بیهوشی:
در سال ۱۳۴۲ شمسی گروه بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی تهران با مرکزیت بیمارستان امام خمینی (پهلوی سابق) و با مدیریت آقای دکتر علی فر (۱۳۴۲-۱۳۴۹) افتتاح گردید. سپس هدایت گروه به استاد محمد اسماعیل تشید که از اساتید برجسته ی علم بیهوشی و از مولفین و مبدعین نام آور این عرصه بودند سپرده شد(۱۳۴۹).ایشان در طول دوران پر ثمر حضورشان در بخش بیهوشی سر منشا خدمات ارزشمندی شدند که شامل موارد زیر بود:
- تنظیم برنامه آموزشی چرخشی برای رزیدنت ها
- شروع کلاس های نظری هفتگی
- پایه گذاری جلسات ماهانه متخصصان بیهوشی
- مشارکت در تأسیس انجمن آنستزی و رانیماسیون
- فرستادن اجباری کادر علمی برای یک سال نوآموزی در مراکز معتبر بیهوشی
- افزایش سریع تعداد مقالات در داخل و خارج از کشور
- تخصیص یک شماره از مجله MEJ (Medical East Journal) برای مقالات متخصصان ایرانی
- کاربرد دستگاه اندازه گیری گازهای خونی برای اولین بار در ایران
- برنامه ریزی برای تأسیس ICU
- بهره گیری از ونتیلاتور آنگستروم برای اولین بار
- حضور مداوم در اتاق های عمل و نظارت بر آموزش های عملی بیهوشی مدرن
- برپا کردن سمینارهای کارآموزی و خودآموزی بیهوشی توسط سرشناس ترین متخصصان بیهوشی آن زمان در دنیا
- ابداع لوله اوروفارنژیال برای استفاده در موارد راه هوایی مشکل بنام لوله تشید
- پس از انقلاب نیز ادامه مسیر خدمت و تعالی در این بخش با حضور اساتید بزرگی همچون آقای دکتر صمیمی ، آقای دکتر جهانگیری ، آقای دکتر عباس صادقی و آقای دکتر زاهد حسین خان ادامه یافت و خدمات ارزنده ای در دوران جنگ تحمیلی و بحرانهای ناشی از بلایای طبیعی نظیر زلزله رودبار در سال ۱۳۶۹ ، زلزله بم در سال ۱۳۸۲ ، زلزله کرمانشاه در سال ۱۳۹۷ و سیل سال ۱۳۹۸ استانهای شمالی و جنوب غربی و حوادث ترافیکی نظیر حادثه واژگونی اتوبوس دانشجویان دانشگاه آزاد به هموطنانمان ارایه گردید.
- تالیف کتاب “انتخاب روش بیهوشی”در سال ۱۳۴۴ که برترین کتاب سال گردید و کتاب “فارماکولوژی داروهای بیهوشی”در سال ۱۳۴۶ که قابل ذکر است این کتاب ها قبل از کتاب ” ٌWylie Churchill-Davidson’s:A practice of anesthesia “مرجع بورد ناسیونال ایران بوده است.
بسیاری از اولین رخدادهای منحصربفرد بیهوشی در این مرکز به لطف حضور متخصصین بیهوشی این مرکز رقم خورده است که نمونه هایی از آنها شامل موارد زیر است:
- افتتاح اولین بخش ریکاوری در ایران (بیمارستان امام خمینی (ره))
- انجام اولین بیهوشی پیوند کلیه در دانشگاه تهران(۱۳۴۸)
- اولین بیهوشی پیوند ریه (۱۳۷۸)
- انجام اولین بیهوشی جراحی قلب
- انجام اولین بیهوشی پیوند قلب و ریه همزمان(۱۳۸۱)
- اولین پیوند قلب و کلیه همزمان (۱۳۹۱)
- راه اندازی دومین مرکز پیوند کبد در ایران در مجتمع بیمارستانی امام خمینی ( ۱۳۸۰)
گروه بیهوشی، درد و مراقبتهای ویژه ی مجتمع بیمارستانی امام خمینی با بهره گیری از۳۳عضو هیات علمی آموزشی و درمانی مجرب و متعهد روزانه به ده ها بیمار که اکثرا با مشکلات مدیکال متعددی همراه هستند بیهوشی داده یا مراقبتهای ویژه را برای ایشان فراهم می نماید و این امر انجام جراحیهای بسیار پیچیده در فیلدهای مختلف جراحی نظیر توراکس، قلب و عروق، نوروسرجری ، گوارش و کبد ، اورتوپدی و زنان و سایر جراحی ها را میسر ساخته است .
خدمات درمانی ارائه شده توسط بخش بیهوشی:
- سالانه حدود ۳۶۰۰۰ عمل جراحی در ۴۵ اتاق عمل مجتمع بیمارستانی انجام میگردد که بیهوشی دادن به این حجم از بیماران وسعت و حجم بالایی از عملکرد گروه بیهوشی را می نمایاند.
- علاوه بر فعالیت در اتاق عمل، گروه بیهوشی در امر بیهوشی دادن در محیطهای خارج از اتاق عمل نظیر واحد اندوسکوپی، کت لب، مرکز تصویربرداری و مرکز ECT با حدود ۱۴ اتاق فعال نقش مهمی در تشخیص و درمان قریب به ۹۰۰۰ بیمار در سال ایفا می نماید .
- بخش مراقبتهای ویژه با حدود ۶۵ تخت فعال ICU در ۴ بخش پیوسته شامل آی سی یو جنرال، کانسر، ولیعصر و اورژانس و ۲ بخش نا پیوسته ( آی سی یو تصویربرداری و پیوند کبد) با استفاده از اساتید بخش مراقبتهای ویژه و اساتید بیهوشی بصورت ۲۴ ساعته در حال خدمت رسانی به بیماران با شرایط بحرانی و بیماران پس از عمل می باشند. همچنین دو بخش آی سی یو جراحی قلب و جراحی اعصاب با ۱۷ تخت فعال توسط اساتید بیهوشی جراحی قلب و نوروآنستزی روزانه ویزیت شده و خدمات درمانی لازم ارائه میگردد.
- بخش درد و طب تسکینی با بهره گیری از دانش روز و اساتید مجرب حیطه درد و طب تسکینی در ۲ اتاق عمل ریحانه و اتاق عمل سرپایی برای حدود ۱۰۰۰ بیمار سرپایی و بستری در سال پروسیجرهای تسکینی یا درمانی کاهش درد انجام می دهند و ۳ درمانگاه واقع در ساختمان ریحانه، ساختمان کانسر و کلینیک یلدا بصورت مولتی دیسیپلینری و فوق تخصصی خدمات تسکین درد به حدود ۴۱۰۰مراجعه کننده سرپایی و بیمار بستری ارائه نموده و در امر آموزش فلوشیپ درد و طب تسکینی نیز فعالیت چشمگیری دارد.
- درمانگاه پره آپ بیهوشی یکی از فعال ترین درمانگاههای مجتمع می باشد، به نحویکه در یک شیفت صبح و دو شیفت عصر در دو ساختمان کلینیک پره آپ و کلینیک یلدا به قریب به ۲۰۰۰۰ مراجعه کننده در سال خدمات مشاوره بیهوشی قبل ازعمل و آماده سازی بیماران برای جراحی ارائه می نماید .
- در مجتمع بیمارستانی امام خمینی با حدود ۱۲۰۰ تخت بستری فعال روزانه مشاوره های متعدد بیهوشی جهت انتوباسیون یا تنظیم ونتیلاتور یاجداسازی از ونتیلاتور و یا آمادگی قبل از عمل توسط دستیاران و اساتید انجام میگردد واین امر به دلیل وسعت و پراکندگی بیماران در سطح مجتمع و تنوع بیماریهای نیازمند مداخله از سختی بالایی برخوردار است .
- با توجه به ریفرال بودن مجتمع و بیماریهای همراه عدیده ای که بیماران مجتمع با آن دست به گریبانند انجام بیش از ۲۷۰۰ CPR در سال در سطح مجتمع با میزان موفقیت ۲۰% بیانگر میزان بار کاری نسبتا قابل توجه بر دوش گروه بیهوشی مجتمع می باشد.
فعالیتهای علمی و آموزشی بخش:
- در حیطه آموزشی، بخش بیهوشی، درد و مراقبتهای ویژه مجتمع در ۳ سطح عمومی ،تخصصی و فوق تخصصی شامل کارشناسی هوشبری، کارآموزی و کارورزی بیهوشی دردوره ی پزشکی عمومی، آموزش رزیدنتی به دستیاران بیهوشی ، طب اورژانس، دندانپزشکی و داخلی و آموزش فلوشیپ در حیطه های درد، نوروآنستزی و طب تسکینی فعال می باشد.
- کلاسهای دستیاران درروزهای هفته(۳ روز) از ۷ تا ۸ صبح در تالارهای فرعی تالار امام و در پنجشنبه ها بصورت مشترک با کلیه دستیاران و اتندینگ گروه بیهوشی دانشگاه دریکی از تالارهای دانشکده برگزار میشود.
- در حیطه تالیف کتب تخصصی ،اساتید بخش بیهوشی هم در سطح داخلی و هم در سطح بین المللی فعال بوده و جوایز متعددی را در این زمینه کسب نموده اند که می توان به کتابهای Challenging Topics in Neuroanesthesia and Neurocritical Care و Airway Management چاپ انتشارات اشپرینگر که توسط استاد حسین خان نگاشته شده اشاره نمود که جایزه موءلف برتر در جشنواره ابن سینا را در سال۹۶ به ایشان اختصاص داد.
- اخذ جایزه آموزشگر برتر دانشگاه (حکیم جرجانی) در جشنواره ابن سینا در سال ۹۶توسط خانم دکتر مژگان رحیمی یکی دیگر از افتخارات گروه می باشد.
- بخش بیهوشی از اردیبهشت ۹۴ بطور عملیاتی و فعال بعنوان اولین بخش پیشرو در پروژه ارتقای رفتارحرفه ای در بخش های بالینی منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران وارد شد. اقدامات زیادی در این راستا انجام شد که تعدادی از آنها تاکنون در سایر بخش های دانشگاه نیز منتشر و اجرا شده است. دستیاران بیهوشی جدید الورود در روزهای ابتدایی سال تحصیلی منشورپروفشنالیسم را مطالعه نموده و با آگاهی کامل آن را امضا می کنند.
- تلفن : 02161192828