خدمت شما یک خدمت بسیار با ارزشی است. خدمت مشکلی است. پرستاری، پزشکی، هر دو مشکل است و اما بسیار شریف است، در صورتی که به آن وظایفی که باید عمل بشود عمل بکنند. و من دعاگوی شما همه هستم. و آن قدری که از من می آید این است که برای مرضای شما دعا کنم، که کمک شما باشند. و برای شماها هم دعا کنم و برای پزشکان هم دعا کنم و برای همه اهالی کشور عزیزمان دعا کنم. خداوند همه شما را با سعادت و سلامت و رفاه قرار دهد.
و السلام علیکم و رحمه اللَّه و برکاته
(صحیفه امام، ج۱۲، صص: ۲۸۵ – ۲۸۹)
نگــاهی اجمالی به تاریخچه مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره)
نام مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) برای هر هم وطن ایرانی مترادف با محلی است که ملجاء و مأمن همه دردمندان بیماری است که در هیچ جای دیگر کشور پذیرش نمی گیرند. این مرکز در قلب تهران واقع و با دسترسی های مناسب از طریق بزرگراه چمران و بلوار کشاورز محل مراجعه بیماران تهرانی و شهرستانی است. فارغ التحصیلان دوره های عمومی، تخصصی و فوق تخصصی این مرکز که در هر سال بالغ بر چندصد نفر هستند به اقصی نقاط کشور عزیمت می کنند و بیماران پیچیده را به اساتید مبرز و دانشمند مجتمع ارجاع می دهند.
چهار مرکز عمده این مجتمع، بیمارستانهای امام خمینی(ره) با بیش از ۶۰۰ تخت، ولی عصر(عج) با بیش از ۳۵۰ تخت و انستیتو کانسر با بیش از ۲۰۰ تخت بستری و مرکز مجهز تصویربرداری، که در مجموعه بناهای مجتمع بیمارستانی، بیمارستان امام خمینی(ره)ساختمان اصلی و اولین بنایی است که تاسیس گردید و به همراه چندین مرکز تحقیقاتی شامل مرکز تحقیقات بیماریهای مغز و اعصاب،مرکز تحقیقات ایدز،مرکز تحقیقات سرطان، مرکز تحقیقات ضایعات نخاعی، مرکز تحقیقات تغذیه با شیر مادر، مرکز تحقیقات بهداشت باروری،مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد،مرکز تحقیقات سرطان بیماریهای دستگاه تناسلی – ادراری، مرکز تحقیقات رادیولوژی تهاجمی،مرکز تحقیقات علوم و تکنولوژی پزشکی، بانک اعضا و فرآورده های پیوندی همه در این مجموعه جای گرفته اند.
این مجتمع در برنامه پنج ساله آینده اش توسعه زیر ساختهای ارائه خدمت در قالب دو پروژه ساخت بیمارستان جدید و مجهز، یکی برای انستیتو کانسر با ۵۴۰ تختخواب و دیگری جایگزین بیمارستانهای امام و ولی عصر با ۸۵۰ تخت خواب را در دست اجرا دارد. علی رغم محدودیت های ایجاد شده در اثر این ساخت و سازها، مجموعه مدیران مجتمع با همکاری کارکنان دلسوز آن شرائط ارائه خدمت صادقانه با محوریت رضایت مراجعین و بیماران را با وسواس بسیار مد نظر قرار داده و با تدابیر ویژه که استفاده از فضاهای موجود و ایجاد فضاهای موقت برای خدمت رسانی بهتر است تلاش می نمایند که کیفیت خدمات، نه تنها کاهش نیابند، بلکه با تأکید بر اصول حاکمیت خدمات بالینی و جلب رضایتمندی بیماران و استقرار استانداردهای اعتباربخشی ملی و اصول ایمنی بیمار که بتدریج در تمامی بدنه کارکنان جاری می شود، فضایی را فراهم آورند که مراجعین محترم دغدغه های جانبی نداشته و تنها نگرانی شان بهبود آلام و بیماریشان باشد.
اینجا محور همه کارها و هدف همه کارکنان یک جمله بیش نیست:
” بهبودی بیماران و رضایت آنها از نحوه ارائه خدمات “
برای تحقق کامل این هدف تلاش بسیار لازم است و عزم جدی همه همکاران را در این جهت جدی و مستحکم است. پله به پله در افق ایران ۱۴۰۴ بالا خواهیم رفت تا هم به لحاظ علمی و هم به لحاظ کیفی در قله باشیم و در قله بمانیم.